כל סוף חורף מגיע גל חום שמעיר את הנחשים מהתרדמת. זה קורה לפעמים מוקדם מהצפוי כי המזג אוויר משתגע. הם יוצאים מהמחילות והמסתורים שלהם והם רעבים מאוד ומסוכנים מאוד בתקופה זו.
המלצתי האישית כמדביר, לוכד נחשים ובעלים של שני כלבים (לולה וצ'ו) בתקופה הזאת להימנע כמה שאפשר מטיולים בשדות ובשטחים פתוחים כשהכלבים משוחררים. לא לתת להם להיכנס לעשבייה ובמידה ונתקלתם בנחש במרחב האורבני התקשרו מיד ללוכד שיסביר לכם במדויק איך לפעול ומה לעשות עד שיגיע לתת לכם מענה מקצועי. במקרה של הכשת נחש בכלב או של בן אדם יש לפנות לרופא או לוטרינר בדחיפות מיידית אפילו אם רק קיים ספק של הכשה. לרשימה ומפה של מרכזי חירום וטרינרים. עירנות מונעת אסון!
בישראל 41 מיני נחשים שמתחלקים בין 7 משפחות :(פתניים, צפעיים, צפעוניים, זעמניים, חנקיים, נחשיליים, נימוניים) מבין כולם ישנם 9 ארסיים: אפעה - אפעה מגוון, עכן חרטומים - עכן מקורנן, עכן קטן, עכן גדול, פתן - פתן שחור, צפע מצוי - ארצישראלי, צפע חרמון, צפעון שחור - שרף עין גדי, שפיפון - שפיפון הנגב. הנחש הלאומי של ישראל הוא צפע מצוי המכונה גם "צפע ארצישראלי".
נחשים חשובים למארג האקולוגי והם משמשים הן כטורף והן כטרף. נחש לא רודף או מכיש סתם, הכשה תתרחש רק כאשר מתקרבים אל הנחש יתר על המידה, לא נזהרים ולא נשמעים לאזהרות שלו (קולות אזהרה).
ניתן לחלק את הנחשים ל-3 קטגוריות:
נחשים שאינם ארסיים אינם משחררים ארס בעת ההכשה. עם זאת, נשיכתם עלולה לגרום לזיהום מקומי ולכאב.
נחשים תת ארסיים מצוידים בשיני ארס אחוריות. הם מחדירים את הארס בנשיכה עמוקה ובתנועות לעיסה ארוכות, ולכן הזרקת הארס אורכת זמן ממושך.
נחשים ארסיים מחדירים את הארס באמצעות שיניים קדמיות חדות ודמויות מחט. הם עושים זאת בתנועה מהירה והארס מוזרק במהירות רבה. הארס שמשתחרר מועבר דרך מערכת הדם וגורם לקרישה.
ולכן כלל מספר 1: להירגע - דופק גבוהה יוביל לזרימת דם מהירה ולהתפשטות הארס בצורה מהירה בגוף דרך מערכת הדם. במקרי הכשת בעלי חיים- להרים אותם או ללכת איתם בהליכה רגועה על מנת לשמור על רוגע ודופק נמוך עד הגעה לוטרינר.
חומרת הכשת נחש בכלב במקרה של נחש ארסי/תת ארסי תלויה בכמה גורמים:
מורכבות הרעל בארס לפי סוג הנחש- לכן מומלץ במקרי הכשה לצלם את הנחש ולהעביר לגורם המטפל כמה שיותר סימני זיהוי.
תגובתו הפיזיולוגית של המוכש- ככל שהמוכש גדול יותר כך ייקח יותר זמן עד שהארס יגרום לפגיעה משמעותית. ובכל זאת, בכל מקרה של הכשה יש להתפנות לבית חולים/וטרינר במיידי.
לסיכום: בעת הכשה או חשד להכשה צלמו את הנחש ופנו לבית חולים וטרינרי במיידי (עדכנו אותם שאתם בדרך ובדקו שיש להם נודגן - אנטי ונום) נסו להרגע את המוכש ומנעו פעילות פיזית כמה שניתן.
דין נבו - המדביר הארצי
מדביר ולוכד מוסמך על ידי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, חבר בארגון המדבירים. מציע פתרונות ושירותי הדברה לכל סוגי המזיקים לפרטיים/עסקים/וועדיי בתים.
להתייעצות - 0527957579