לאחר הלייב שהיה לנו בקבוצת הפייסבוק עם הוטרינרית ד”ר מיכל מורוזינוקי אקרמן בנושא תזונה יבשה, עשיתי סיכום עם כללי אצבע כלליים לבחירת מזון יבש לכלבים מומלץ.
השאלה שהכי חוזרת על עצמה: "אבל באיזה מזון את בחרת?" אז פיץ' אוכלת תזונה טבעית וגם יבשה לעיתים. רוצים רשימה של המזונות המומצלים בשוק? לחצו פה
מזון יבש הוא מזון מעובד אשר מגיע בשק/שקיות בצורה של כופתאות יבשות, השק לא צריך קירור והוא יהיה תקין לשימוש למשך כחודש מיום פתיחתו. חשוב לשמור על השק כמה שיותר אטום לאחר הפתיחה שלו.
נרצה לבחור מזון עם רכיבים כמה שיותר איכותיים ועם ערכים תזוניים המתאימים לרמת הפעילות, גיל וגודל הכלב.
קריאת התווית:
נסנן לפי הקריטריונים
שלב חיים: גור/בוגר/סניור
גודל הכלב: קטן/בינוני/גדול. (משפיע על גודל הכופתאות ולפעמים גם על רכיבים)
סוג החלבון: בקר/עוף/הודו/כבש/דגים/חזיר
נסתכל על רשימת הרכיבים והערכים התזונתיים מאחורה ולא על מילים מפוצצות שמופיעות על קדמת השק (סופר דופר פרימיום!). כמו כן מומלץ שיהיה רשום עליו שהוא מלא ומאוזן ויש לו חותמת AAFCO האמריקאי (או תקן אחר דומה), המסתמך בין השאר על בדיקת איכות של המזון לאורך זמן, מחקרים וניסויים הבוחנים את השפעת המזון על כלבים וגורים.
הAAFCO הוא ארגון אמריקאי המתווה המלצות על רמות מינימום ומקסימום של ערכים תזונתיים ולא מהווה גוף רגולטורי שאחראי על פיקוח או מתן תו תקן. ז״א שחשוב לשים לב שהמזון נבנה בפורמולציה ע״י איש מקצוע מוסמך תחת הקווים המנחים וההמלצות שלהם על סמך המחקרים והניסויים, אבל לא מהווה כתו תקן.
ערכים תזונתיים
חלבון: גורים - 30% / בוגרים - 26%-30% (יש יותר ויש פחות בהתאם לרמת פעילות)
שומן: רגיל 15%-18% / לייט 12%-14% / דיאטטי 6%-10%
סיבים: 2-5%
*כמובן שיש עוד אבל אלו העיקריים
ררשימת הרכיבים
מסודרת לפי הכמות של הרכיב בשק, כלומר מה שיופיע קודם יש אותו בכמות גדולה יותר, עדיף שיהיו רשומים באחוזים מדויקים וזה מעיד גם על שקיפות. כמו כן עדיף לקרוא את הרכיבים באנגלית מכיוון שהתרגום לעברית בהרבה מקרים לא מדויק.
*שימו לב שהרכיבים נמדדים לפני תהליך הייבוש.
רכיבים ראשונים - שם החלבון / בשר טרי
שומנים - מקור מן החי, עדיף איכותי יותר כמו משמן דגים ופחות משומן עוף.
ירקות פירות - מקור לסיבים תזונתיים, ויטמינים ופחמימה.
דגנים vs קטניות דגנים - עדיף עם ערך גליקמי נמוך: כוסמין, כוסמת, שיבולת שועל ואורז מלא. קטניות - אין בעיה שיהיו במזון רק שלא יהיו עיקר תכולתו. *אין בעיה לתת אוכל יבש ללא דגנים! (לא נמצא עדיין קשר מספק בין תזונה ללא דגנים למחלת לב DCM - כמו שהיה חשד בשנים האחרונות - עדיין חשוב לשים לב שלא מומלץ להאכיל מזון שמנופח בקטניות ועמילנים על חשבון בשר).
חישוב כמות האכלה
חלק זה הוא די פשוט - טבלת ההאכלה נותנות לנו מושג כללי כמה אוכל הכלב שלי צריך לאכול ביום על בסיס משקל גופו בלבד (את הכמות נחלק לארוחות). ניתן לחרוג מטבלת האכלה במידה והכלב פעיל יותר/פחות.
ממה להמנע/להיזהר?
רכיבים כמו תוצרי לוואי, קמחי חלבון, חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, שימור מלאכותי.
רכיבים כלליים/מן החי ללא ציון מקור החלבון (לדוגמא: שומן מן החי, קמח בשר).
פיצול דגנים/קטניות - יש חברות שלא רושמות אחוזים ובשביל שהבשר יופיע במקום הראשון ברשימת הרכיבים. רושמים שמות של כמה סוגי דגנים/קטניות או פיצול הרכיב לכמה שמות (לדוגמא: תירס, קמח תירס, עמילן תירס) ככה שמכל סוג יש מעט אבל בסך הכל יש ממנו הרבה, יותר מכמות הבשר.
במזון ללא דגנים - חשוב לוודא שברגע שהיצרן מוציא את הדגנים מהמזון, שלא ינפח וימלא אותו במקום עם המון עמילנים וקטניות כמו שנוטים לעשות (חומר גלם זול עם נעכלות נמוכה יותר עבורם). חשוב לוודא שבמקום דגנים, האוכל יכיל כמות גבוהה יותר של בשר, מה שמעיד על איכות המוצר וגם מפחית את הסיכון האפשרי לנושא ה-״סכנת ללא דגנים״ (שעיקר החשש היה מקושר לעודף קטניות ועמילנים במזונות נטולי דגנים שמפריעים לספיגה תקינה וגם לא תואמים את הצרכים התזונתיים שלהם).
איך לאחסן?
על שקים של מזון יבש לכלבים מוטבע תאריך פקיעת התוקף. חשוב לדעת שתאריך זה הופך ללא רלוונטי ברגע פתיחת השק! שק אוכל אמור להאכל תוך חודש ימים מרגע פתיחתו וזאת תוך כדי אחסון מתאים. אז נכון, זה מפתה לרכוש שק גדול שיספיק למלא חודשים במחיר זול יותר פר ק״ג, אבל האוכל יתקלקל ויאבד מערכיו.
לפני פתיחת השק: אחסנו את השק במקום מוצל ויבש שהטמפרטורה בו פחות מ38 מעלות.
לאחר פתיחת השק: מכיוון שהשק עכשיו חשוף ללחות וחמצן, צריך להקפיד לאטום את השק בעזרת קליפס, ניתן גם לאחסן את השק בתוך מיכל אחסון אטום - אך מומלץ לא לשפוך את תכולת השק למיכל אלא פשוט לאחסן את השק עצמו בתוך המיכל. כדי למנוע את כניסת האוויר לשק בתדירות גבוהה, העבירו כל פעם כמות מזון שמספיקה לכמה ימים לקופסא נגישה יותר. כמובן שגם את השק הפתוח נרצה לאחסן במקום מוצל ויבש שהטמפרטורה בו פחות מ38 מעלות.